Kisaca Emacs TODO

Emacs TODO, org-mode plugini olarak Emacs editorunun icerisinde bulunan text tabanli gelismis bir TODO uygulamasidir. Bu yazida bir kac TODO kisa yolundan bahsedecegim.

Oncelikle ornek olmasi acisindan basit bir TODO list olusturalim. Asagida 3 adet TODO bulunmaktadir. Yeni bir TODO yaratmak istediginiz zaman M-Shift-Ret ( Meta-Shift-Enter ) tus kombinasyonunu kullanabilirsiniz.



  • C-c C-t kisayolu ~/.emacs icerisinde default olarak belirlenmis task modlari arasinda gecis yapar. Default olarak belirlenen modlar TODO, IN-PROGRESS, WAITING ve DONE modlaridir.  Ornegin en son TODO'nun uzerinde durup iki kere C-c C-t tus kombinasyonunu yaparsam. TODO WAITING'e gececek.
 
  • C-c C-s or C-s . (nokta) tus kombinasyonu Emacs icerisinde takvim aciyor ve bu takvimi interaktif bir sekilde listemiz icin kullanabiliyoruz. Eger Emacs'i GUI uzerinden calistirmis iseniz mouse ile direk olarak gun secebilir ve imlecin bulundugu yere ekleyebilirsiniz. Ayni zamanda hem GUI hem de terminal uzerinden acilan takvimde Shift+OK tus kombinasyonu ile gunler arasi Shift+< veya Shift+> tus kombinasyonlari ile de aylar arasinda ilerlemek mumkun.
  • Ister remote ister local link adresleri TODO listesine icerisine eklenebiliyor. Bunun icin kisa yol C-c C-l tus kombinasyonu fakat [ [ link ] [ description ] ]  seklinde de link adresleri eklemek mumkun. Eklenen linke C-c C-o tus kombinasyonu ile erisim saglaniyor. 
  • Shift-Tab tus kombinasyonu TODO listesine topluyup kisaltabiliyor. Ayni tus kombinasyonu toplu bir listeyi acabiliyor.
  • TODO'lara oncelik eklemek icin C-c , (virgul) tus kombinasyonu kullanilabiliyor. Oncelikler default olarak A ile C araliginda ayarlaniyor.
  • Alt TODO'lar yaratmak icin kullanilmasi gereken ifade [-] . Bu ifade ile bir TODO altinda baslayan diger TODO'lar alt TODO olarak yorumlaniyor. Bu alt TODO'larin tamamlandigina dair ibare C-c C-c tus kombinasyonu ile yapiliyor.
  • Eger C-c C-c tus kombinasyonu imlec TODO uzerinde iken yapilirsa, ilgili TODO icin tag olusturmaya yariyor.
  • TODO'larin degerlendirilmesi, okunmasi esnasinda C-c C-x 0 tus kombinasyonu bir time baslatiyor. Bu timer C-c C-x ; tus kombinasyonu ile iptal edilebiliyor. Tamamlanan TODO'lar icin imlec ilgili TODO uzerinde iken C-c C-x . (nokta) tus kombinasyonu ile yapilan islem TODO icin zaman etiketi koyuyor.
 
  • Kapatilan TODO'lar izin CLOSED ifadesi zaman tag'i ile eklenebiliyor. Bunun icin ~/.emacs dosyaniz icerisine (setq org-log-done 'time) satirini eklemeniz yeterli. Ayrica istediginiz TODO icin takvimden zaman tagi atayabiliyorsunuz.

Popular posts from this blog

Polya’nın Problem Çözme Teknikleri

Mikroislemci Temelleri